Kablo Geri Dönüşüm

 

Günümüzde değerli metallerin her türlü atığın geri dönüşümü ve geri kazanımı en çok tartışılan ve yoğun olarak araştırılan alanlardır. Bunun ana nedenlerinden biri hem küresel ısınma hem de giderek artan miktarda atık ve hurda malzemesidir. Metal ve plastiklerin elektronik atıklardan geri kazanılması için çeşitli işlemler vardır.

 

Kabloların Geri Dönüşümü

 

Kablolar yaygın olarak kullanılmaktadır ve sonuç olarak kabloları tamamen geri dönüştürmesi hayati önem taşımaktadır. Kablolar metaller, PVC, polietilen ve kauçuk gibi birçok malzeme içerir, ancak mevcut kablo geri dönüşüm teknikleri çoğunlukla metal geri kazanımına odaklanır. Plastikler, kablo ağırlığının %45’ini oluşturur ve PVC bu miktarın %70’ini oluşturur ve bu plastikler genellikle atılır.

 

Teknoloji ve ekoloji el ele gitmelidir ve çevresel sorumluluklarımızı ciddiye almalıyız. Kablolar ISO 9001 sertifikalı merkezlerde mekanik olarak parçalanabilir. Bazı malzemeler tekrar kullanılır ve kullanılmayan atıklar uygun şekilde atılır. Kablo geri dönüşüm, ekonomik döngüye geri verilebilen önemli bir hammadde kaynağıdır.

 

 

Elektrik ve elektronik endüstrisinin vazgeçilmez parçaları olan kablolar plastik, alüminyum ve bakırdan oluşur. Kablolar genellikle elektronik cihaz kullanım ömrünü tamamladığında geri dönüştürülür. Eski moda kurtarma işlemi, teli kaplayan plastiği yakmak ve daha sonra bakır ve alüminyumun geri kazanılmasıdır. Ancak bu teknik, toksik gazlar çıkardığı için çevreye son derece zararlıdır. Atık kablolar, demir içermeyen metal içerikleri açısından çok önemli bir hammadde kaynağıdır ve bu metalik içerikleri hem ekonomik hem de ekolojik nedenlerle kurtarmak zorunludur.

 

Bu metallerin geri kazanımı küresel ısınma tehlikesini azaltır. Metaller, başlangıç kalitelerini dengelemeden sonsuz bir şekilde geri dönüştürülebilir. Ayrıca, geri dönüşüm prosedürleri genellikle birincil üretim yöntemlerinden çok daha az enerji tüketir ve CO2 emisyonları azalır. Atık kablolar önce boyutlarını azaltmak için parçalanır ve metalik parçalar yerçekimi ve elektrostatik ayırma teknikleri kullanılarak fiziksel olarak plastikten ayrılır. Daha sonra eritme ve rafine edilerek bakır metalik kısımdan geri kazanılır.