Elektronik Atık Nedir?

Elektronik atık nedir? Elektronik Atık, atık akışının en hızlı büyüyen bölümlerinden biridir. Tüm kırık, kullanılamaz veya eski elektronik cihazları, bileşenleri ve malzemeleri kapsar. Ayrıca, e-atık, e-döngüye sokulabilecek (yeniden kullanılacak, yeniden satılacak, kurtarılacak veya geri dönüştürülecek elektronik) eşyaları da kapsamaktadır. Teknoloji satın alındıktan kısa bir süre sonra tamamen modası geçmiş gibi görünüyor. Bu hızlı gelişim nedeniyle e-atık sorunu büyümeye devam ediyor.

 

Elektronik atık nedir ve neden tehlikelidir? Önceki sürümleri hızlı bir şekilde evrimleşen ve elektronik atığa dönüştüren ortak elektroniklerin bazı temel örnekleri cep telefonları, akıllı telefonlar, çağrı cihazları, bilgisayar monitörleri, masaüstü bilgisayarlar, İşlemciler, dizüstü bilgisayarlar, fotokopi makineleri, yazıcılar, tarayıcılar, faks makineleri, stereolar, radyolar, MP3 çalarlar (veya iPod’lar), sabit telefonlar, DVD’ler, televizyonlar (Tüp, plazma ve LCD, LED), kameralar, CD çalarlar ve video oyun konsollarıdır.

 

Elektronik Atık Nedir?

 

Elektronik Atıklar Neden Tehlikeli?

 

Küçültme, Yeniden Kullanma ve Geri Dönüşüm, çoğu insanın kağıt, plastik ve cam gibi öğelerle genellikle ilişkilendirdiği terimlerdir. Bu öğelerin geri dönüştürülmesi ihtiyacı, sahip olabilecekleri küresel etki nedeniyle anlaşılmaktadır. Peki e-atık ne olacak? E-atık en tehlikeli atılan maddelerden bazıları olabilir, ancak nadiren bu şekilde görülürler.

 

Elektroniklerimizin atık haline geldiğinde tehlikeli olmamaları konusunda kesinlikle yanlış bir güvenlik duygusu vardır. Sorunun bir kısmı cihazların paketlenmesidir. Şık ve çekici dış cepheleri onları atık olarak görmeyi zorlaştırıyor. Örneğin, eski TV ve dizüstü bilgisayar yığınlarının düzenli depolama görüntüsüne baktığınızda, yalnızca iyi huylu dış görünümü görürsünüz. Elektronik atıkları bu kadar tehlikeli yapan şey göremediğiniz şeydir.

 

CPU’lar gibi elektronik hurda bileşenleri kurşun, kadmiyum ve berilyum gibi potansiyel olarak zararlı bileşenler içerir. Civa ve arsenik gibi ek bileşenler de mevcut olabilir. Bunlar canlılarda maruz kalma sonucu ciddi etkilere sebep olabilir. Bu maddeler doğru şekilde ele alınmazsa, yalnızca doğrudan işleyen işçilerin değil, aynı zamanda sevk edildikleri gelişmekte olan ülkelerin topluluklarında da organ hasarı, nörolojik hasar ve ciddi hastalıklara neden olabilirler. Tehdit, geri dönüşüm ve bertaraf çabaları sırasında maruz kalmaktan kaynaklanmaktadır. Bu zararlı bileşenler çöp sahalarına doldurulduklarından toprağa sızabilir.

 

E-Atık Sorunları Çevreyi Nasıl Etkiler?

 

E-atık problemleri hava, su ve toprak üzerinde çok gerçek bir küresel etkiye sahiptir. E-atıkları yakmak bir bertaraf yöntemi olabilir ancak kirleticiler havaya salınır ve hava kirliliği olur. Örneğin, bilgisayar monitörleri ve diğer elektronik cihazlar yandığında, daha sonra havaya salınan kanser üreten dioksinler yaratırlar.

 

Kurşun, baryum, cıva ve ayrıca lityum (cep telefonu ve bilgisayar pillerinde bulunur) uygun olmayan bir şekilde işlendiğinde veya bertaraf edildiğinde, toprağa ve nihayetinde yeraltı suyuna sızabilirler. Elektronik atık nedir ve yeraltı suyuna zararları nelerdir? Bu ağır metaller daha sonra yeraltı sularından akarsulara, ardından göletlere, göllere ve nehirlere doğru ilerler ve hayvanlar ve bitkiler için toksik ve kullanılamaz hale getirir.